Novinky

Každý 10 z vás už absolvoval nejaký estetický zákrok

Každý 10 z vás už absolvoval nejaký estetický zákrok

Plastické operácie a rôzne estetické zákroky sa stávajú súčasťou života nejedného z nás. Či sú skutočne doménou žien a ako veľmi ste spokojní s výsledkom, sme zisťovali v našej júnovej ankete, ktorú sme realizovali v Česku, na Slovensku, v Poľsku, Maďarsku, Bulharsku a Rumunsku.

Aspoň jeden operačný zákrok plastickej chirurgie absolvovalo už 5 % z vás, najviac v Česku a na Slovensku (7 %), naopak najmenej v Rumunsku (2 %). Estetický zákrok bez nutnosti operačného zákroku využili tiež 5 % našich respondentov, najviac v Poľsku (7 %) a najmenej v Maďarsku (3 %). Viac než ¼ z vás niekoho takého aspoň osobne pozná.
Ženy (6 %) a muži (5 %) využili služieb plastickej chirurgie v takmer rovnakom pomere, Čo sa týka neinvazívnych estetických zákrokov, zákazníčkami sú výrazne častejšie ženy (6 %).
Muži si najčastejšie dávajú odstraňovať jazvy, materské znamienka a dávajú si upravovať nos. Výrazne viac než ženy podstupujú transplantáciu vlasov a odstránenie podbradku. Ženy si najčastejšie dávajú aplikovať kyselinu hyalurónovú alebo botulotoxín, dávajú si zväčšiť pery, upraviť prsia a operovať očné viečka.
Najčastejším dôvodom pre absolvovanie takéhoto zákroku u tých, ktorí ho už majú za sebou, bolo odhodlanie vyzerať lepšie (56 %). Zvýšenie sebavedomia motivovalo k zákroku 36 % z vás a 32 % z vás uvádza, že ich k tomu viedli zdravotné dôvody. 9 % mužov uvádza, že zákrok podstúpili kvôli svojmu partnerovi/partnerke, zatiaľ čo ako jeden z dôvodov to uvádza len 5 % žien. Muži (1/3) tiež výrazne častejšie uvádzajú, že by zákrok znovu nepodstúpili.

Pokiaľ ste takýto zákrok doposiaľ neabsolvovali, je to väčšinou tým, že ste so sebou spokojní a nepotrebujete na sebe nič meniť. Povedali nám to 3/5 z vás. Druhým najčastejšie spomenutým dôvodom je fakt, že je to finančne nákladné a nie každý si to môže dovoliť (38 %). Obavy z istého nebezpečenstva má 18 % z vás, výrazne viac Bulhari (23 %) a Poliaci (20 %), ženy (20 %) a ľudia s VŠ vzdelaním (20 %).

Estetický zákrok alebo plastickú operáciu by rozhodne alebo skôr zvažovalo 19 % z tých, ktorí ho zatiaľ nepodstúpili. Pokiaľ by ste do to mali ísť, šlo by najčastejšie o tieto zákroky:
Zväčšenie poprsia (26 %)
Aplikácia kyseliny hyalurónovej – injekčné výplne (24 %)
Operácia očných viečok (23 %)
Redukcia/Odstránenie prebytočnej kože (21 %)
Zväčšenie pier (19 %)
Liposukcia (18 %)
Muži by jednoznačne najviac investovali do transplantácie vlasov (19 %), zatiaľ čo u žien sú zákroky oveľa viac rôznorodé a väčšinou sa od nich očakáva omladzujúci efekt.

Anketa bola realizovaná medzi respondentmi ENP, Total=N11910, CZ=N4556, SK=N1540, PL=N1918, HU=1162, BG=N2234, RO=N500, respondenti vo veku 18-59 rokov, jún 2023.
‹ Späť

Zverejnené na 24. 7. 2023, 18:28:27