Novinky

20. januára oslavujeme Medzinárodný deň milovníkov syru

20. januára oslavujeme Medzinárodný deň milovníkov syru

A pri tejto príležitosti sme zisťovali, koľko milovníkov syru máme medzi panelistami naprieč všetkými krajinami ENP, a ktoré syry vám chutia najviac.

Iba 3 % našich panelistov syry nejedia, či už preto, že ich nemajú radi, alebo ich nejedia zo zdravotných dôvodov, či z presvedčenia (vegáni). Najväčší milovníci syrov sú na Slovensku (31 %) a to bez ohľadu na pohlavie alebo vek, naopak najmenej sa k syrovému kultu hlásia respondenti v Maďarsku (18 %). Po syre aspoň občas siahne až 94 % z vás.

Možno to niektorí z vás vedeli a možno ste si to iba tipli, ale priemerná ročná spotreba konzumácie syrov na jedného občana Európskej únie je 17-20 kg. Na túto otázku správne odpovedalo 13 % z vás. Najčastejšie ste tipovali, že priemerná ročná spotreba sa pohybuje okolo 9-12 kg syru na jedného občana EU. Túto odpoveď uviedlo 22 % našich respondentov. Slováci najčastejšie zo všetkých uviedli ročnú spotrebu iba 5-8 kg, aj keď sú to práve oni, kto európsky priemer svojou láskou k syrom zvyšujú. Evidentne si svoje porcie syru nevážia.

Je vidieť, že keď sa povie syr, predstavíte si taliansky parmezán alebo mozzarellu, švajčiarsky ementál, alebo francúzsky brie, camembert, či roquefort. To boli totiž vaše najčastejšie tipy na najväčších konzumentov syru v Európe. Zabudli ste však na grécku fetu, bez ktorej sa nezaobíde žiadna grécka domácnosť. Áno, sú to práve Gréci, u ktorých sa ročná konzumácia syru pohybuje okolo 28 kg na jednu osobu a s týmto solídnym apetítom sa z nich stávajú najväčší „syrožravci“ v Európe.
Tretina z vás označila za najväčších konzumentov syru Francúzov, najviac ich tipovali Česi (42 %), najmenej Slováci (25 %). Takmer štvrtina z vás bola presvedčená, že sú to Taliani a 17 % našich panelistov si myslelo, že ide o Švajčiarov. Iba 6 % z vás označilo skutočných víťazov – Grékov. Najviac správnych tipov prišlo zo Slovenska (10 %).
Za zaujímavé považujeme, že až 22 % Bulharov označilo za top konzumentov syru v Európe seba, zatiaľ čo ostatné ENP krajiny im dali sotva pol percenta.

Najviac obľúbeným druhom syru medzi vami, ktorí syry aspoň občas jete, sú jednoznačne polotvrdé syry ako ementál, cheddar a pod. Potvrdila to tretina z vás a chutí výrazne viac Maďarom (53 %). Druhé najobľúbenejšie sú plesňové syry s bielou plesňou na povrchu typu camembert (13 %), a to hlavne u Čechov (19 %). O tretiu a štvrtú priečku sa minimálnym rozdielom delia parmezánové syry (11 %) a plesňové syry s modrou plesňou vo vnútri typu roquefort, gorgonzola, či niva (10 %). Bulhari majú radi čerstvé syry typu ricotta, žervé (25 %), ktoré v celkovom hodnotení získali piate miesto.


Zdroj:
https://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/92087.aspx
‹ Späť

Zverejnené na 24. 7. 2023, 15:34:17