Novinky

Najväčšiu vášeň pre tanec majú Bulhari, naopak Čechom moc do tanca nie je

Najväčšiu vášeň pre tanec majú Bulhari, naopak Čechom moc do tanca nie je

Tanec nie je len spôsob, ako sa udržať v dobrej fyzickej kondícii, ale tiež spôsob, ako udržať v dobrej kondícii aj svoje mentálne zdravie.

Okrem toho, že tanec je zábava, umenie a pôsobí esteticky, tancom si môžete tiež zvýšiť inteligenciu, zlepšiť pamäť, navodiť pocit šťastia, a dokonca aj spomaliť starnutie.

Najradšej zo všetkých národov ENP si zatancujú Bulhari (70 %). Najmenej nadšených tanečníkov naopak nájdeme (42 %). Asi nie je prekvapením, že tieto hodnoty dvíhajú najmä ženy (69 %), zatiaľ čo len 35 % mužov.

Až 9 % mužov naprieč všetkými krajinami ENP uvádza, že netancujú nikdy, z toho najviac práve českí muži (11 %), najmenej naopak prekvapivo Slováci (6 %). Rada si zatancuje aj viac ako polovica seniorov vo veku 60 a viac rokov.

* TOP2 odpovede (Rozhodne áno + Skôr áno)

Viac ako polovica našich respondentov vo všetkých paneloch si najčastejšie zatancuje na spoločenských akciách ako sú oslavy, svadby, plesy a pod. Výrazne častejšie sú to ľudia vo veku 60 a viac rokov (58 %). Takmer 1/3 z vás si rada zatancuje doma, a to omnoho radšej ženy (40 %) a ľudia vo veku 8-44 rokov (45 %).

Tretie najčastejšie miesto, kde si radi zatancujete sú bary a diskotéky (21 %). Najviac s diskotékovú atmosféru užívajú Bulhari (41 %), naopak najmenej navštevujú bary a diskotéky za účelom tancovania Maďari (8 %). Je zaujímavé, že práve v baroch a na diskotékach nájdeme takmer rovnaké množstvo tancujúcich mužov (22 %), ako žien (21 %). Počet tancujúcich mužov na diskotékach dokonca mierne prevyšuje počet tancujúcich žien. Že sa vám to nezdá? Možno ste už dlho neboli na diskotéke.

Viac ako polovica z vás si aspoň občas zatancuje disco tance (52 %), a to najviac Bulhari a Poliaci (59 %), naopak najmenej Maďari (43 %). Disco tanec je tiež najviac obľúbeným druhom tanca u mužov obecne, aspoň občas ho tancuje až 44 % z nich.

Druhým najčastejším tancom sú tance štandardné, alebo aj spoločenské. Aspoň občas ich tancuje až 39 % z vás, výrazne viac ľudia vo veku 60 a viac rokov (50 %).

Nech už je to dedinská zábava, alebo rodinná oslava, ľudovkám sa aspoň niekedy neubráni viac než ako 1/3 našich respondentov naprieč všetkými krajinami ENP.

39 % z vás obdivuje latino tance, ale sami ich nikdy netancujete. V rebríčku TOP 3 neobľúbených tancov medzi vami vedie Electric boogie (44 %), Hip Hop (42 %) a Break dance (41 %).

Zdroj:
https://www.dancemaster.cz/blog/3-dance-benefits
‹ Späť

Zverejnené na 26. 6. 2023, 20:58:49