Novinky

Sucho, burina alebo slimáky? Zistili sme, čo tento rok nedalo záhradkárom spať

Sucho, burina alebo slimáky? Zistili sme, čo tento rok nedalo záhradkárom spať

Jeseň je tiež obdobím, kedy končí záhradkárska sezóna, a my sme sa v júlovej ankete medzi našimi respondentami vo všetkých krajinách ENP pozreli na to, čo vás v tej tohtoročnej trápilo najviac a ako ste si s tým poradili.

Aspoň občas sa záhradkárčeniu venuje až 70 % respondentov, ktorí sa našej ankety zúčastnili. Táto aktivita je najviac populárna na Slovensku, kde sa o svoju záhradku aspoň občas stará až ¾ našich panelistov, ktorí sa ankety zúčastnili. Práce v záhradke sú tiež veľmi rozšírené v Rumunsku (74 %), v Bulharsku (71 %), ale aj v Českej republike (70 %). O niečo menej je táto aktivita na čerstvom vzduchu populárna v Poľsku (65 %) a v Maďarsku (60 %).
Záhradkárčeniu sa venuje 72 % našich respondentiek, zatiaľ čo len 62 % respondentov. Najčastejšie sú to ľudia vo veku 30-50 rokov (73 %) a ľudia s VŠ vzdelaním (72 %).

Ako každý rok, aj tento záhradkári bojovali s obdobím veľkého sucha a nedostatkom zrážok (44 %), najviac v Česku (53 %) a v Poľsku (54 %). Príliš veľa buriny tento rok potrápilo 45 % panelistov, a to najmä v Rumunsku (59 %), na Slovensku (53 %) a v Bulharsku (52 %).
Zatiaľ čo vošky spôsobili tento rok najviac škody záhradkárom v Poľsku (52 %), v Bulharsku (47 %) a v Maďarsku (46 %), v ďalších krajinách záhradkárov výrazne viac potrápili slimáky. Najviac s nimi museli zabojovať naši respondenti v Poľsku (49 %), na Slovensku (42 %) a v Česku (42 %). Pozreli sme sa preto detailnejšie, akými rôznymi spôsobmi ste tento rok so slimákmi bojovali, a ktoré z nich na základe vašej skúsenosti považujete za najúčinnejšie.
Najviac z vás malo snahu zbaviť sa slimákov ručným zberom (47 %), a to najviac Česi (50 %). Chemické prípravky sa rozhodlo použiť 39 % z vás, v Česku dokonca až polovica. Posypať pôdu kávovou usadeninou? Znie to pomerne netradične, ale i aj po tejto „zbrani“ siahla takmer ¼ našich záhradkárov, najčastejšie v Rumunsku (36 %) a v Maďarsku (33 %). Približne 1/5 z vás sa rozhodla ochrániť svoju úrodu výsadbou bylín (levanduľa, šalvia, rozmarín), ktoré slimáky moc neobľubujú, ale aj rozdrvenými vaječnými škrupinami. Takmer každý desiaty záhradkár posypal pôdu pilinami alebo kôrou, prípadne zalieval záhradu v skorých ranných hodinách v nádeji, že to slimáky odradí.

A čo z toho všetkého hodnotíte ako najúčinnejšie? Najviac z vás sa slimákov spoľahlivo zbavilo vďaka chemickým prípravkom, uvádza to viac než 1/3 respondentov (36 %), ktorí záhradkárčia. Najčastejšie Česi (42 %). S týmto postupom by zrejme nesúhlasili maďarskí záhradkári, ktorí si pre boj so slimákmi vyberajú chemické prostriedky zo všetkých zúčastnených krajín najmenej často (16 %). Ako účinný, aj keď celkom prácny spôsob hodnotíte aj ručný zber (26 %). 6 % z vás je presvedčených, že zabrala kávová usadenina, alebo výsadba bylín. 5 % vypustí do svojich záhrad sliepky a inú hydinu a 4 % tvrdia, že slimákov z ich záhradky vyhnali vaječné škrupiny.

Anketa bola realizovaná medzi respondentami ENP, Total=N11156, CZ=N4453, SK=N1388, PL=N1719, HU=1064, BG=N2012, RO=N519, respondenti vo veku 18-59 rokov, júl 2023.
‹ Späť

Zverejnené na 1. 11. 2023, 15:48:11