Novinky

Klasická kopčeková alebo točená strojová? Zisťovali sme, aká zmrzlina je vaša obľúbená

Klasická kopčeková alebo točená strojová? Zisťovali sme, aká zmrzlina je vaša obľúbená

Leto je nevyhnutne spojené s vyššou spotrebou zmrzliny. V krátkej ankete sme zisťovali, aký druh a príchuť dominujú medzi našimi respondentmi vo všetkých krajinách ENP.

Najviac z vás aspoň občas siahne po klasickej kopčekovej zmrzline (76 %), či už do kornútiku, tégliku alebo do pohára. O niečo viac ako ostatní si na kopčekovej zmrzline pochutnávajú Poliaci (79 %), ženy (77 %) a mladí ľudia vo veku 18-29 rokov (78 %). Druhým najčastejšie konzumovaným druhom zmrzliny medzi vami sú nanuky. Aspoň občas si ich dá 69 % z vás, a to najčastejšie Česi (86 %) a Slováci (84 %), ale veľmi obľúbené sú aj medzi Poliakmi (81 %) a Rumunmi (80 %). Naopak v Bulharsku si nanuky dopraje len 13 % našich respondentov.
Ďalšia v poradí je balená zmrzlina v tégliku alebo vo vaničke, dopraje si ju 68 % z vás. Najviac milovníkov balenej zmrzliny nájdeme v Bulharsku (87 %) a Rumunsku (86 %). Točená strojová zmrzlina je najviac obľúbená v Česku (85 %), čím sa Česi výrazne líšia od „bratov“ Slovákov, kde si ju vychutnáva len 39 % z nich. Najväčších fanúšikov sorbetu nájdeme v Poľsku (50 %), v Česku (44 %) a na Slovensku (41 %).

Čo sa týka druhov zmrzlín, vaše preferencie sú rôznorodé v závislosti od konkrétnej krajiny. Pokiaľ si máte vybrať len jeden najobľúbenejší druh, o prvú priečku sa delia klasická kopčeková zmrzlina s točenou strojovou. Za najobľúbenejšiu ju označila takmer 1/3 z vás. Podľa vašich odpovedí zmrzlinu vôbec neje 1 % z vás.

Dnes už nájdeme na trhu príchute od výmyslu sveta, od klasických ako čokoládová, vanilková, oriešková, až po najrôznejšie bizarné druhy ako kaktusová, homárová alebo s príchuťou uhlia.
Jednoznačne však môžeme povedať, že pokiaľ si naprieč všetkými krajinami ENP máte vybrať len jednu najobľúbenejšiu príchuť, víťazí u vás vo väčšine prípadov klasika. 1/5 z vás má najviac v obľube zmrzlinou s príchuťou čokolády, na druhom mieste je vanilková príchuť (18 %), nasleduje slaný karamel (9 %), pistáciová (8 %) a citrón (7 %). Zatiaľ čo muži preferujú viac sladký karamel (4 %), že naopak skôr príchuť slaného karamelu (10 %).
Z tých menej tradičných patria medzi vaše preferované príchute napríklad kaktusová, čierny kokos alebo levanduľa.

Anketa bola realizovaná medzi respondentmi ENP, Total=N11910, CZ=N4556, SK=N1540, PL=N1918, HU=1162, BG=N2234, RO=N500, respondenti vo veku 18-59 rokov, jún 2023.
‹ Späť

Zverejnené na 24. 7. 2023, 17:00:08