Novinky

Zúčastníte sa tento rok fašiangových osláv?

Zúčastníte sa tento rok fašiangových osláv?

Fašiangy sú skvelou príležitosťou ako sa nechať vytrhnúť z letargie chladných zimných dní, stretnúť sa s priateľmi, zúčastniť sa karnevalov či plesov alebo sa slávnostne pripraviť na obdobie pôstu.

Zatiaľ čo obdobie fašiangov začína už po sviatku Troch kráľov, končí vždy na Popolcovú stredu, čo je prakticky každý rok iný dátum, závislý od dátumu Veľkej noci. Toto slávnostné obdobie má pravdepodobne začiatok v predkresťanských slovanských oslavách konca zimy.
Okrem plesov a karnevalov je toto obdobie spájané vo veľkej miere aj so zabíjačkami, svadbami, sprievodmi masiek a kultúrnymi eventmi. Najmä sprievody masiek spojené s dobrým jedlom, pitím, hudbou a tancom sú veľmi obľúbené aj medzi vami.
Aspoň občas sa akcie typu „Fašiangy“ alebo februárový karneval zúčastňuje takmer polovica z vás. Zo všetkých krajín ENP je tento sviatok najviac obľúbený v Poľsku, kde sa aspoň občas zúčastňuje až 49 % našich panelistov. Naopak najmenej populárny je v Maďarsku (39 %).
Tento rok sa plánuje podobnej akcie zúčastniť 18% z vás. Najvyššia účasť bude opäť v Poľsku (22 %) a na Slovensku (23 %), zatiaľ čo februárového karnevalu sa tento rok plánuje zúčastniť iba 13 % Maďarov a 14 % Bulharov. Česi sú so svojou 19% účasťou niekde uprostred.

Zaujímalo nás, aké karnevalové/fašiangové masky sú pre vás osobne najatraktívnejšie a po ktorých by ste pri tejto príležitosti najskôr siahli.
Vo všetkých krajinách ENP sú veľmi obľúbené masky zvierat alebo rozprávkových postáv, a to najviac masky anjelov, čertov alebo čarodejníc.
Masku so zvieracím motívom by najviac použili Česi (21 %), atraktívna je aj pre Bulharov (18 %) a Poliakov (14 %). Naopak najmenej zvieracích masiek by sme videli na slovenskom karnevale (7 %) a v Maďarsku (9 %).
Na Slovensku sú najviac atraktívne masky rozprávkových postáv (41 %), pričom by ich použilo iba 11 % Poliakov.
V Bulharsku (21 %) a v Poľsku (12 %) sú výrazne viac používané tradičné masky (benátske, škrabošky a pod.).
Najviac pestrý karnevalový sprievod môžeme asi vidieť v Poľsku, kde sú preferencie jednotlivých typov masiek veľmi vyrovnané a len ťažko sa dá usúdiť, ktorý typ masky je pre Poliakov najobľúbenejší. Čo však vieme je, že sa neradi prezliekajú do masiek rôznych povolaní.
Či už s maskou alebo bez masky, s kúpenou, požičanou, alebo vlastnoručne vyrobenou, hlavne vám prajeme veľa zábavy a radostných zážitkov.

Zdroj:
https://www.praguest.com/cz/masopust-v-praze
https://cs.wikipedia.org/wiki/Masopust
‹ Späť

Zverejnené na 24. 7. 2023, 15:16:41