Novinky

Spotrebná daň na elektronické cigarety? Viac ako polovica z vás je za!

Spotrebná daň na elektronické cigarety? Viac ako polovica z vás je za!

V uplynulých rokoch nejeden fajčiar prešiel z fajčenia klasických cigariet na zahrievaný tabak a elektronické cigarety. Dôvodov tejto zmeny môže byť viac.

Niektorí ich považujú za menej škodlivú alternatívu alebo tiež menej „otravnú“ pre okolie. Nezanedbateľným faktorom je však aj výrazne nižšie daňové zaťaženie, čo má nemalý vplyv na cenu, za ktorú si cigarety kúpite.

Zatiaľ čo spotrebná daň na cigarety sa v ČR v posledných rokoch zvyšuje a tým sa viac vzďaľuje od krajín ako Slovensko, Poľsko, kde je spotrebná daň na tieto produkty nižšia, EÚ zvažuje prístup k zdaneniu klasických cigariet a ich alternatív naprieč krajinami EÚ viac zjednotiť. Na jednej strane panuje názor, že elektronické cigarety a zahrievaný tabak by kvôli svojej relatívne nižšej škodlivosti, mali byť zdanené podstatne nižšou sadzbou. Ale podľa rôznych neziskových organizácií a taktiež Svetovej zdravotníckej organizácie, by sa mali aj tieto alternatívy klasických cigariet daniť rovnakým spôsobom.

Spýtali sme sa vás, čo si o tom myslíte vy. Či už ste fajčiari, alebo nie, zaujímalo nás, či by podľa vás mali byť elektronické cigarety a zahrievaný tabak zdanené rovnakým spôsobom ako klasické cigarety.

Rovnaké uplatnenie spotrebnej dane podporuje rozhodne viac ako 1/3 z vás, naprieč všetkými krajinami ENP. Signifikantne viac sú to muži (CZ, SK, PL) a VŠ vzdelaní ľudia. Všeobecne (skôr áno + rozhodne áno) sa k tomuto riešeniu prikláňa viac ako polovica všetkých opýtaných respondentov, a to bez ohľadu na to, či sú fajčiari alebo nie. Najviac v Poľsku (60 %) a v Česku (58 %), na druhej strane najmenej v Bulharsku (51 %). Naopak rozhodné NIE vyjadrili najviac Maďari, ľudia vo veku 18-44 rokov a tiež ľudia s nižším vzdelaním (ZŠ a vyučený bez maturity).

Pri tejto príležitosti nás tiež zaujímalo, koľko máme medzi vami fajčiarov a akú čiastku mesačne investujete do tohto svojho zlozvyku.

Najviac fajčiarov máme v Bulharsku, kde fajčí takmer 2/3 našich respondentov, čím sa výrazne líši od ostatných krajín ENP (SK, PL, HU), kde sa pomer fajčiarov pohybuje v priemere okolo 45 %. Na druhej strane v Česku je medzi vami výrazne viac nefajčiarov a to až 64%. V tejto krajine je tento nezdravý zlozvyk najmenej populárny. Najviac nefajčiarov nájdeme medzi ľuďmi vo veku 60 rokov a viac (67%) a ľuďmi s VŠ vzdelaním (65%).

Asi nie je prekvapením, že za fajčenie mesačne najviac minú Bulhari. Až 16 % z nich mesačne utratí na cigarety, tabakové výrobky, elektronické cigarety a zahrievaný tabak okolo 1 500 - 2 000 CZK. A to najmä ľudia vo veku 30-44 rokov a ľudia s bez maturity. Zaujímavé je, že najväčšie čiastky za fajčenie míňajú mladí Bulhari vo veku 18-29 rokov (7% minú viac ako 3000 CZK mesačne). Nemalý vplyv má na to určite aj fakt, že zatiaľ čo v SR sú náklady na fajčenie najvyššie, v Bulharsku je naopak cena tabakových produktov v porovnaní s ostatnými krajinami ENP najvýhodnejšia.

Zdroj:
https://euractiv.cz/section/politika/news/eu-se-chysta-zdanit-zahrivany-tabak-nebo-nikotinove-sacky-cesi-odstartuji-vyjednavani/
‹ Späť

Zverejnené na 26. 6. 2023, 21:57:25