Novinky

Patríte k domácnostiam, kde sa bez jarného upratovania jar nemôže ani začať?

Patríte k domácnostiam, kde sa bez jarného upratovania jar nemôže ani začať?

Príchod jari a Veľkej noci má mnoho z nás okrem slnečnejších a teplejších dní spojený tiež s jarným upratovaním. Zaujímalo nás, ako ste na tom vy.

Je jarné upratovanie skôr prežitok z rokov minulých, tradícia našich starých rodičov alebo stále môže ta pravá jar u vás začať až s dokonale uprataným obydlím? Zaujímalo nás, ako to vidia naši respondenti vo všetkých krajinách ENP.

Najviac fanúšikov jarného upratovania nájdeme v Poľsku, na Slovensku a v Maďarsku. Zatiaľ čo pre cca. ¼ Poliakov a Maďarov sa jar bez generálneho upratovania nemôže ani začať, Slováci dávajú do toho menej vášne (17 %) a upratujú skôr zo zvyku (27 %). U našich respondentov v Česku je rozdiel v prístupe k jarnému upratovaniu ešte markantnejší. Srdce do toho dáva iba 6 % z nich, ale jarnému upratovaniu sa nevyhne ani 28 % Čechov, ktorí ho robia skôr zo zvyku. Zvyk je proste „železná košeľa“.

Polovica z vás uviedla, že upratuje rovnakým spôsobom v priebehu celého roka a preto nie je nutné práve na jar robiť niečo inak, viac alebo intenzívnejšie.

Asi nebude prekvapením, že výrazne viac je jarné upratovanie zásadné pre ženy (21 %), zatiaľ čo muži sú skôr „donútení“ sa zapojiť, pretože tradícia je proste tradícia (23 %).

Viac ako polovica našich respondentov v rámci jarného upratovania umýva okná, utiera prach, vysáva, perie bytový textil, triedi a vyhadzuje nepotrebné veci, vrátane upratovania skríň a vyraďovania oblečenia, upratuje vonkajšie priestory, balkóny, terasy a umýva podlahy.

Napriek tomu sa naše upratovacie zvyky v jednotlivých krajinách ENP dosť odlišujú. Zatiaľ čo jarné upratovanie si bez umytých okien nedokáže predstaviť až 86 % Maďarov, na Slovensku je súčasťou veľkého jarného upratovania iba u 70 % našich respondentov.

Maďari sú tiež viac dôkladný v utieraní prachu (81 %), zatiaľ čo Slováci (57 %) a Bulhari (55 %) ho za súčasť jarného upratovania nepovažujú.

Maďari vedú tiež vo vysávaní (80 %), v praní bytového textilu (75 %) a v triedení nepotrebných vecí (71 %), v umývaní podláh (71 %) a v tepovaní kobercov (59 %) aj čalúneného nábytku (47 %). Tepovanie kobercov je tiež samozrejmosťou aj pre 51 % Poliakov a 47 % Bulharov.

Poliaci (49 %) a Slováci (47 %) sa zase výrazne viac než ostatné krajiny púšťajú do upratovania pivníc, komôr a garáží.

Poliaci sa tiež od všetkých ostatných národností líšia v tom, že viac ako 1/5 z nich si svoj príbytok na jar aj vymaľuje.

Zatiaľ čo do všetkých upratovacích činností sa podstatne viac zapájajú ženy, upratovanie pivníc, komôr a garáží je naopak doménou mužov.

‹ Späť

Zverejnené na 26. 6. 2023, 21:52:27