Novinky

Je jarná únava mýtus alebo realita?

Je jarná únava mýtus alebo realita?

Strata energie, pocit únavy, malátnosť, nedostatok slnka a vitamínov a zlá nálada. Zaujímalo nás, koľkí z vás na sebe pozorujú príznaky jarnej únavy a ako s ňou bojujete.

Viac než polovica našich respondentov naprieč všetkými krajinami ENP uviedla, že pociťujú na sebe príznaky jarnej únavy. Najčastejšie sú to Bulhari (59 %) a najmenej často Česi (47 %). Výrazne viac jarnú únavu pociťujú ženy, ľudia vo veku 30-59 rokov a ľudia s nižším vzdelaním (ZŠ a vyučení).
Rozhodné NIE povedalo jarnej únave až 15 % Maďarov.

Proti únave sa dá bojovať rôznymi spôsobmi. Zaujímalo nás, ako s ňou najčastejšie bojujete vy. Viac ako polovica z vás sa snaží tráviť viac času vonku, na čerstvom vzduchu, a to najviac Poliaci (59 %), ženy a ľudia starší než 60 rokov.

Na druhom mieste sú to vitamíny a to ako v „chemickej“ forme (30 %), po ktorých najčastejšie siahnu Maďari (41 %), tak aj prírodné v podobe ovocia a zeleniny (27 %), ktoré sú najviac obľúbené u Poliakov (32 %). Česi sa v porovnaní s ostatnými krajinami snažia s jarnou únavou bojovať aj pravidelným spánkom (30 %). Maďari zas idú na to cez zlepšenie pitného režimu (30 %) a meditáciami (5 %).

Poliaci viac ako ostatní športujú (19 %), zatiaľ čo Slováci sa od ostatných krajín líšia tým, že sa snažia menej pracovať (8 %).

Zatiaľ čo starší ľudia vo veku 60+ s únavou bojujú hlavne prechádzkami (63 %) a zvýšenou dávkou vitamínov ako v tabletách (33 %), tak i doplnením jedálnička o viac ovocia a zeleniny (36 %), mladí ľudia si doprajú pravidelnejší spánok (32 %), snažia sa menej pracovať (9 %), viac meditovať (6 %) a hlavne tráviť čas príjemnými aktivitami a urobiť si toto obdobie krajším (27 %).

‹ Späť

Zverejnené na 26. 6. 2023, 21:44:47