Novinky

Vaše neresti vás brzdia, ale aj motivujú

Vaše neresti vás brzdia, ale aj motivujú

Závislosť na sladkom, fajčenie a zbytočne moc času stráveného na mobilnom telefóne – to sú neresti, ktoré sa u vás objavujú najčastejšie.

Začiatok roka je obdobím, kedy si niektorí z vás dávajú novoročné predsavzatia, alebo chcete s niečím novým začať, alebo naopak s niečím skončiť. V tejto súvislosti sme sa vás spýtali, čo považujete za svoje najväčšie neresti.
Tretina z vás sa priznala, že ich najväčšou slabosťou je závislosť na sladkom, a to výrazne viac v Maďarsku, zatiaľ čo u Slovákov je to naopak zo všetkých sledovaných zemí najmenej. Asi nie je prekvapením, že takmer vo všetkých krajinách ENP majú slabosť pre sladké výrazne viac ženy. Výnimkou je Maďarsko, kde sú chute na sladké medzi mužmi a ženami pomerne vyrovnané. Do TOP3 vašich nerestí sa dostalo aj fajčenie, ktoré má silné zastúpenie najmä v Bulharsku (36 %), ale tiež „závislosť“ na mobilnom telefóne (najviac v Poľsku 38 % a Bulharsku 35 %, najmenej v Maďarsku 18 %).
Poliaci tiež výrazne vedú v používaní vulgarizmov (38 %), najväčších slušákov zas nájdeme medzi Bulharmi (12 %). Poliaci si tiež radi sťažujú prakticky na čokoľvek (18 %), čím sa najviac líšia od Čechov (10 %) a Bulharov (9 %). Česi si zase radi pospia(18 %), pijú viac alkoholu než by museli (12 %) a tiež výrazne viac trpia samomluvou (10 %). Nevylučujeme, že medzi poslednými dvoma neresťami môže byť istá súvislosť.
Maďari sa viac ako ostatní starajú o svoj výzor (12 %) a prepadli počítačovým alebo online hrám (15 %).

U Slovákov najsilnejšie panuje názor, že ich neresti brzdia (32 %) a preto sa ich snažia zbaviť. V Maďarsku naopak tento názor zdieľa iba 17 % našich panelistov. Cca tretina z vás uviedla, že niektoré z vašich nerestí vás síce brzdia, ale niektoré vás naopak motivujú a posúvajú ďalej. Tohto názoru sú najmä mladí Česi a Poliaci vo veku 18-29 rokov.
Najviac na svoje neresti rezignovali Česi (24 %), ktorí si síce uvedomujú, že ich neresti brzdia, ale už si na to zvykli a nehodlajú nič meniť, a to výrazne viac českí muži, než české ženy.

Pozreli sme sa tiež na to, či využijete štart Nového roku k tomu, aby ste sa niektorých svojich nerestí zbavili. Povedali ste nám, že viac ako tretina z vás si novoročné predsavzatia vôbec nedáva. V Maďarsku nám to potvrdila až polovica našich respondentov.
¼ našich panelistov sa naopak snaží vďaka svojim novoročným predsavzatiam nejakej svojej neresti zbaviť, a to najmä Poliaci (37 %). A aj sa im to spolu s Bulharmi najviac darí (PL/BG 12 %). Česi sa buď vôbec svojich nerestí zbaviť nesnažia (19 %) a keď už, tak kedykoľvek počas roka, bez ohľadu na novoročné predsavzatie (31 %).

‹ Späť

Zverejnené na 24. 7. 2023, 15:25:52