Novinky

1/3 z Vás drží v práci fakt, že nemáte moc iných možností, 43 % z Vás hovorí, že ich práca baví

1/3 z Vás drží v práci fakt, že nemáte moc iných možností, 43 % z Vás hovorí, že ich práca baví

V poslednom PR výskumu ENP nás zajímalo Vaše pracovné prostredie, a to hlavne ako ste spokojní so svojim pracovným kolektívom, čo Vás motivuje v práci zostať, ale tiež, či ste vo Vašom zamestnaní zaznamenali v poslednej dobe zmeny týkajúce sa využívanie home office.

Celkovo sme vo všetkých krajinách ENP oslovili reprezentatívnu vzorku 6 198 respondentov, z ktorým celkovo 60 % uviedlo, že v súčasnej dobe pracujú či už na hlavný, alebo čiastočný pracovný pomer, DPP, DPČ alebo ako SZČO.
Zatiaľ čo v Česku v kolektívoch s viac ako 30 ľuďmi pracuje iba 14 % respondentov, v Rumunsku je to až 32 % pracujúcich účastníkov výskumu. V dvojici alebo v trojici v porovnaní o ostatnými krajinami ENP pracujú najčastejšie Bulhari, uvádza to až 19 % z nich. Časté sú tiež pracovné kolektívy o 6 až 10 ľuďoch, pracujú v nich častejšie Česi (23 %).

Viac ako 2/5 z Vás uviedli, že na ich pracovisku panujú „priateľské vzťahy“, teda so svojimi kolegami sa stretávate aj mimo pracovnú dobu, atmosféru na pracovisku hodnotíte ako príjemnú a s kolegami sa bavíte aj o témach z Vášho osobného života, prípadne sa poznáte aj s ďalšími rodinnými príslušníkmi Vašich kolegov. Najviac kamarátov medzi kolegami nájdeme v pracovných tímoch v Česku (55 %) a na Slovensku (51 %).

Naopak „profesionálne vzťahy“ založené predovšetkým na vzájomnej spolupráci, rešpektujúce pracovné role a bez debát o osobnom živote prevládajú v Rumunsku (44 %) a v Maďarsku (38 %). 9 % Čechov označilo svoje vzťahy na pracovisku ako „konfliktné“ a atmosféru na pracovisku vnímajú ako dusnú, stretávajú sa s pracovnými nezhodami, ale i osobnými rozpormi, komunikáciu v tíme hodnotia ako nedostatočnú.

Čo sa týka obecne komunikácie na pracovisku, viac než polovica z Vás si so všetkými kolegami „tyká“. Uvádza to až 79 % Bulharov, 68 % Poliakov, ale aj 61 % Slovákov a 55 % Čechov. Naopak v Rumunsku a Maďarsku nájdeme výrazne častejšie kolektívy, kde si všetci vykajú, uviedlo to 26 % pracujúcich Rumunov a 19 % Maďarov.

Zaujímalo nás tiež, čo najviac spôsobuje Vašu nespokojnosť v súčasnej práci. Asi nebude prekvapením, že najčastejšie uvedeným dôvodom je nedostatočné finančné ohodnotenie (32 %). So svojim platom sú najmenej spokojní Bulhari (38 %), naopak Maďari tento dôvod uviedli v porovnaní s ostatnými krajinami signifikantne najmenej často (28 %). Ďalším dôvodom nespokojnosti je málo motivujúcich benefitov (23 %). Uvádza ich až 1/3 Maďarov a tiež 30 % Čechov.
Neprimerané pracovné zaťaženie (práca pod tlakom, v strese a pod.) trápi 18 % z Vás. Najviac sa pod pracovným tlakom cítia byť Rumuni (22 %) a najmenej Poliaci (16 %). So svojim priamym nadriadeným je nespokojný každý desiaty Čech aj Poliak. Vedenie firmy alebo aj TOP MANAGEMENT je dôvodom nespokojnosti 13 % Čechov a Slovákov. 16 % Maďarov a Čechov sa sťažuje na nedostatočnú komunikáciu. Na nedostatok ocenenia (24 %) a rešpektu (15 %) sa sťažujú najmä pracujúci v Maďarsku. Trápi ich tiež nerovnováha pracovného a súkromného života (14 %). 16 % Bulharov a Poliakov na pracovisku trápi nedostatočná možnosť ďalšieho rozvoja. Nezmyselná byrokracia (zdĺhavé schvaľovacie procesy) najviac otravujú Čechov (16 %).

Kolegovia v tíme rozčuľujú iba 6 % z Vás, a to najviac Čechov (8 %). A čo konkrétne Vás na nich rozčuľuje najviac? 17 % z Vás uvádza, že je to ohováranie kolegov za ich chrbtom, čo je podľa Vašich odpovedí asi najpopulárnejším „športom“ na Slovensku (22 %) a v Českej republike (21 %), naopak najmenej v Rumunsku (12 %) a v Bulharsku (15 %). Na hlasové prejavy kolegov ako je výrazný smiech, povzdychy, „samomluva“ a pod. sa sťažuje 8 % z Vás. Zapáchajúci kolegovia narúšajú pracovnú atmosféru 6 % z Vás, najviac v Maďarsku (8 %) a najmenej v Česku (3 %). Na vyhovujúcej teplote spoločného pracovného priestoru sa nemôže dohodnúť 5 % pracujúcich respondentov. Jedlo zo spoločnej pracovnej chladničky mizne 2 % z Vás, a to najviac Maďarom (4 %).

Aj keď sa nájde mnoho vecí, ktoré Vás na pracovisku dokážu rozčúliť, aj napriek tomu 71 % z Vás hodnotí vzťahy na svojom súčasnom pracovisku pozitívne (rozhodne + skôr dobré). Za rozhodne dobré ich považuje až 35 % Bulharov.

Pokiaľ ide o dôvody, prečo zostávate na svojom súčasnom pracovisku, až 43 % z Vás uvádza, že je to preto, lebo práca, ktorú robíte Vás baví a napĺňa. Najčastejšie to uviedli Česi (55 %), Slováci (48 %) a Bulhari (48 %), najmenej Poliaci a Rumuni (35 %). Ďalšou najčastejšie zmienenou výhodou súčasného pracoviska je, že sa nachádza blízko Vášho bydliska, teda vyhovuje Vám lokalita (42 %).
Viac než 1/3 z Vás uvádza, že jedným z dôvodov je fakt, že nemáte moc iných možností a novú prácu by ste si hľadali len veľmi ťažko (35 %). Najviac to takto vnímajú Rumuni (40 %) a Maďari (39 %), najmenej Bulhari (29 %). Benefity motivujú zostať 23 % Bulharov a tiež 21 % Rumunov. Skvelý nadriadený je tiež dôvodom prečo vo svojej práci zostáva 27 % Poliakov. Rovnaké percento Poliakov zostáva kvôli kolektívu/kolegom.
Dobré finančné ohodnotenie drží v práci 30 % z Vás, a to najviac Čechov (35 %) a Rumunov (35 %).

Možno by si niektorí zamestnávatelia mali dať väčší pozor na efektivitu svojich zamestnancov a zlepšiť kontrolné mechanizmy. Až 22 % oslovených totižto uvádza, že je jedným z dôvodov, prečo v súčasnej práci zostávajú je fakt, že sa tu nepretrhnú, resp. nikto nemá prehľad, čo reálne robia. A to výrazne viac v Bulharsku (27 %) a v Poľsku (25 %), naopak v Rumunsku to uvádza iba 15 % pracujúcich panelistov. 12 % z Vás nám priznalo, že sú jednoducho leniví hľadať si inú prácu.

V poslednej dobe sa tiež veľa hovorí o téme práce z domova – home office. Niektoré firmy dospeli k záveru, že je čas vrátiť svojich zamestnancov späť na pracovisko a stanovili maximálne počty dní v mesiaci, kedy ich zamestnanci môžu pracovať z domova. 60 % oslovených pracujúcich respondentov nám povedalo, že vykonávajú profesiu, ktorá im umožňuje aspoň občas pracovať z domova. Z toho 17 % uvádza, že im v posledných mesiacoch ich zamestnávateľ prácu z domova obmedzil.

A ako to máte aktuálne s home office? Z tých, ktorým ich profesia a zamestnávateľ umožňujú pracovať z domova, až 28 % nemusí chodiť na svoje pracovisko vôbec a prácu môžu vykonávať iba z domu, najčastejšie sú to Česi (33 %), najmenej často Rumuni (20 %). Viac než 1/5 z Vás môže home office využiť menej než 3x za mesiac, najčastejšie Bulhari (30 %). Maximálne 2 dni home office v týždni si môže dopriať 15 %, toto pravidlo je najobvyklejšie v Česku (22 %) a v Maďarsku (20 %).
Či už z domova, kancelárie alebo z výrobnej haly, hlavne nech Vás práca baví.

‹ Späť

Zverejnené na 11. 7. 2024, 11:31:06